Friday, March 30, 2007

logh

Οι Logh είναι από τη Σουηδία και υπάρχουν από το 1998. Εγώ πάλι τους ανακάλυψα μόλις τα Χριστούγεννα όταν ένας φίλος μου στείλε το ‘Every time a bell rings an angel gets his wings’ το πρώτο τους cd και κόλλησα. Είναι lo-fi, σκοτεινοί και μελαγχολικοί, θυμίζουν ατέλειωτες παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες χωρίς όμως να σε κάνουν να θέλεις να κόψεις τις φλέβες σου. Σύντομα κυκλοφορεί ο τρίτος τους δίσκος από όπου και το βίντεο που ακούω στο repeat τις τελευταίες μέρες. Περισσότερα τραγούδια εδώ και εδώ.

Wednesday, March 28, 2007

29



Έγινα 29 λοιπόν, κάποιος μου είπε ότι μπήκα στα 30 αντί ότι έκλεισα τα 29 και ακούστηκε τόσο διαφορετικό! Θυμάμαι όταν ήμασταν μικροί, ακούγαμε στις ειδήσεις για τον 30χρονο τάδε και μας φαινόταν τόοοσο μεγάλος. Δεν ξέρω που πάει ο χρόνος που περνάει, είναι οι μέρες που φεύγουν άσκοπα χωρίς να αφήνουν ίχνος πίσω τους, μουντές, άχρωμες, αδιάφορες, είναι εκείνες που θέλεις να ξεχάσεις για πάντα, να τις καταχωνιάσεις σε ένα κουτί παπουτσιών στο βάθος της ντουλάπας, να το ανοίξεις χρόνια μετά όταν η νοσταλγία θα έχει κάνει το θαύμα της και όλα θα μοιάζουν κάπως πιο συμπαθητικά. Και είναι και οι στιγμές που θέλεις να σταματήσει ο χρόνος για πάντα, που μπορείς να πεθάνεις επιτόπου από ευτυχία και να μη σε νοιάζει τίποτα, οι καλύτερες μέρες. «Οι καλύτερες μέρες είπες είναι κοντά, οι καλύτερα μέρες έρχονται κρυφά…» που έλεγε εκείνο το παλιό τραγούδι των Ονειροπαγίδα.

Έγινα 29 και ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι έχω βρει τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, έφτιαχνα τα γλυκά, τούρτα σοκολάτα με φράουλες και τσιζκέικ βατόμουρο, χτυπούσα τη σαντιγί, καβούρδιζα τα αμύγδαλα, έστρωνα τις κρέμες και τις μαρμελάδες με σάουντρακ decemberists και ελληνικά indiepop και σκεφτόμουνα πως μάλλον μια ζωή δεν είναι αρκετή για να προλάβω να κάνω και να δω όλα όσα θέλω και πως καθόλου δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που βαριούνται. Σε μια άλλη παράλληλη ζωή θα μάθαινα ζαχαροπλαστική και θα έφτιαχνα ένα γλυκούλικο, πολύχρωμο εργαστήρι. Θα ξυπνούσα κάθε πρωί και θα δοκίμαζα μια άλλη συνταγή, ανάλογα με τη διάθεση μου, θα έβαζα ένα cd να παίζει και θα πειραματιζόμουνα με τις γεύσεις και τα υλικά. Έσβησα τα κεράκια όμως και ξέχασα να το ευχηθώ, του χρόνου τώρα ξανά : P

Wednesday, March 21, 2007

your hand in mine



Οι Your Hand In Mine έχουν πάρει το όνομα τους από ένα τραγούδι των Explosions In The Sky και είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι δύσκολο να περιγράψεις τον ήχο τους, οι ίδιοι χαρακτηρίζονται folk, experimental, classical στη σελίδα τους στο myspace- post μελωδίες με ήχους από παιδικά παιχνίδια, λυρικά νανουρίσματα για μεγάλα παιδιά ή το σάουντρακ της άνοιξης; Το handmade cd με το όμορφο εξώφυλλο περιέχει και μια παρτιτούρα ενός track για μουσικό κουτί, ξεβίδωσα και διέλυσα το δικό μου μουσικό κουτί αλλά δε λειτουργεί με χαρτάκι, μα που θα βρω ένα τέτοιο λοιπόν; Tα τραγούδια του ep μαζί με ένα καινούργιο υπάρχουν στο myspace και από κει το παραγγέλνεις και γίνεται γρήγορα δικό σου. Να πω την αλήθεια μου το post-rock ποτέ δεν το καλοσυμπάθησα και συνήθως βαριέμαι τα instrumental, δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί κόλλησα έτσι μ’ αυτό το cdακι, ίσως γιατί τελικά δεν είναι και πολύ post, βγάζει μια αθωότητα, μια τρυφερότητα που σε ταξιδεύει χρόνια πίσω στα καλοκαίρια της παιδικής σου ηλικίας.

Thursday, March 15, 2007

low battery, please charge



Σε δύο περίπου βδομάδες το i-pod θα κλείσει τα δύο. Ήταν δώρο γενεθλίων. Τον τελευταίο καιρό μου στέλνει σήματα sos που προσπαθώ να αγνοήσω. Μετά από 4-5 ώρες απογευματινής φόρτισης το ανοίγω πρωί-πρωί στο λεωφορείο και πέφτει αμέσως η μπαταρία. Το ξαναφορτίζω στο γραφείο κάμποσες ώρες, το ξανανοίγω στο λεωφορείο της επιστροφής ξαναπέφτει αμέσως η μπαταρία. Εκεί που έχει 3 γραμμές κλείνει, εκεί που έχει μία ξανανοιώνει, πάει στις 3 και παίζει για ώρες. Do i-pods die when they reach the age of 2? Χτες το άφησα να κοιμάται και να φορτίζει για κάνα 24ωρο και τώρα είναι κάπως καλύτερα. Του παράγγειλα νέα μπαταρία από το e-bay, θα του κάνουμε εγχείρηση μπας και σωθεί. Αλλιώς βουρ για το καινούργιο μοντέλο.

Σε δύο περίπου βδομάδες θα κλείσω τα 29. Τον τελευταίο καιρό ο εαυτός μου μου στέλνει σήματα sos που προσπαθώ να αγνοήσω. Έχω κολλήσει όλες τις ιώσεις που κυκλοφορούν (εκτός από αυτή με τους εμετούς και τις διάρροιες -lucky me!), κυκλοφορώ με ένα πακέτο χαρτομάντηλα και διάφορα σπρέι, σιρόπια, χάπια και είμαι καλά ένα στα 3 σ-κ. Ξυπνάω κουρασμένη, κοιμάμαι πριν τις 11 και σέρνομαι. Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ και ποτέ δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα πρέπει, όλα όσα θέλω. Μπαταρίες στο e-bay για την κατάσταση μου δεν υπάρχουν όσο και να έψαξα, λέω να δοκιμάσω να κοιμηθώ και εγώ για κάνα 24ωρο όπως το i-pod. Κάτω από τη θαλπωρή του παπλώματος όλα μοιάζουν πιο εύκολα. Αλλιώς δεν ξέρω τι να κάνω, δεν πουλάνε και εξελιγμένα μοντέλα που να θέλουν λιγότερες ώρες ύπνου και μεγαλύτερα επίπεδα αντοχής γαμώτο.

Tuesday, March 06, 2007

winter wonderland


pipas live in athens 21/1/2005

You come to work one morning feeling sleepy and grumpy and bored, you sit at your desk, sipping at a hot coffee, trying to get your eyes open and stop your mind from wandering to a hundred things other than work and you spend the first half hour browsing blogs and listening to music and you come across this post, and suddenly you want to get out in the sunshine, smile to strangers and sing the lyrics from 'mental' on top of your voice. Two years ago I discovered 'the pipas' and I fell in love with them. It was love at first 'hearing' and the live gig at mad club was almost magical, sprinkled with pixie dust, this is a video from that night, I can't believe it's been more than two years, more on pipas to come, it's a promise. Now I am left with a bright stupid smile on my sleepy face and I am watching the video over and over again.

Thursday, March 01, 2007

5

Η πρώτη μου συνειδητή μουσική ανάμνηση ήταν στο αυτοκίνητο να ακούμε οικογενειακώς το ‘yellow submarine’, είχα μόλις αρχίσει αγγλικά, καταλάβαινα το yellow και ρωτούσα τι θα πει submarine. O μπαμπάς μου ήταν μεγάλος φαν των beatles, αργότερα ανακάλυψα τα 45ρια δισκάκια του και τα έπαιζα σε ένα αρχαίο πικάπ.

Η διάθεση μου είναι σαν τον βρετανικό καιρό, μπορεί να αλλάξει 10 φορές σε μια μέρα, από την τρελή αισιοδοξία στην απόλυτη μαυρίλα, από τη γκρίνια και τη μουρμούρα γίνομαι χαζό παιδί χαρά γεμάτο, μπορεί να είναι ζωδιακό, δε ξέρω, κυκλοθυμισμός πάντως μου ΄χουν πει πως λέγεται!

Έχω ακόμα τάσεις παλιμπαιδισμού, που μεταφράζονται σε παντόφλες ζωάκια, ροζ hello kitty τσάντες, πολύχρωμα τσιμπιδάκια, κασετίνα τεν-τεν και άλλα πολλά. Δεν ξέρω αν ο παλιμπαιδισμός μου με κάνει να αγαπάω τόσο πολύ την twee pop ή αν η twee pop ευθύνεται για την παρατεταμένη εφηβεία μου.

Η φορά που έχω ντραπεί πιο πολύ στη ζωή μου ήταν στα 18, φιλοξενούμενη σε σπίτι φίλης στην Κρήτη, είχαμε γίνει τύφλα, ψάχναμε πόση ώρα τη σωστή γλάστρα για να βρούμε το κλειδί, μέχρι που τελικά αφού ξεράσαμε στο μισό κήπο αποκοιμηθήκαμε στα σκαλάκια στην εξώπορτα (ήταν Νοέμβρης). Κάποια στιγμή η φίλη μου ξύπνησε, βρήκε το κλειδί, άφησε την πόρτα διάπλατη και εμένα να κοιμάμαι στην είσοδο. Δεν ξέρω πως βρέθηκα τελικά στο ράντζο στο σαλόνι, δεν είχα μούτρα να αντικρίσω τους γονείς της το πρωί πάντως.

Το πρώτο walkman μου το πήρε ο μπαμπάς μου κάπου στα 12, ήταν τεράστιο και δεν το έβγαλα από το σπίτι, το έβαζα τις νύχτες όταν όλοι κοιμόντουσαν. Το δεύτερο και το τρίτο ήταν πάλι με κασέτα σε μικρότερες διαστάσεις όμως. Με το που άρχισα να δουλεύω πήρα ένα sony cd-player, ασημί και ελαφρύ και το τελευταίο μου απόκτημα πριν δύο χρόνια είναι ένα μπλε i-pod mini που τα χει παίξει από μπαταρία τον τελευταίο καιρό. Καλά όλα αυτά, κακή όμως είναι η αρχή κουφαμάρας που με τριγυρίζει αφού έχω περάσει τη μισή ζωή μου με τα ακουστικά στα αυτιά.

Η πάσα στους supacoopa, chloe, cd :)